lifestyle - Devonport Community, Tasmania lifestyle - Devonport Community, Tasmania lifestyle - Devonport Community, Tasmania lifestyle - Devonport Community, Tasmania lifestyle - Devonport Community, Tasmania lifestyle - Devonport Community, Tasmania
Devonport Community, Tasmania
In response to a call by the Devonport City Council to develop a community centre for the town, dwp | design worldwide partnership developed a proposal.

The design team decided to create a direct connection to the waterfront, re-proportion the hotel and use the park as a connector to the waterfront area where visitors would experience a food and beverage gateway.

The initial response was focused on the concept of a gateway, a place that signifies arrival and immersion into a new place and new experience. A canopy was also envisaged. Influenced by the rolling hills of Devonport, tree-like structures support a canopy floating above. The undulating roof form expands and contracts, rises and falls, defining areas of varying scale and importance. Light and open, it filters and diffuses sunlight from above.

The undulating public roof-scape allows a free flow and flexible access that both welcomes new visitors and serves as a key cultural destination for the community. The proposal celebrates openness, encourages public engagement and is a beacon that attracts people from both land and sea.
The community centre is designed to cater to a variety of social groups, from young couples to groups of children, young professionals and senior citizens. The community centre would be a place for everyone to experience a new piece of the city and a platform that offers spectacular panoramic views toward the river and city beyond.

Location: Devonport, Tasmania, Australia
 
hospitality
residential
retail
      Linkedin     
© 2014 dwp, all rights reserved